Ledskred i skulder – løs skulder
Skulderskred (skulderen går af led) opstår, når ledhovedet på overarmsknoglen går ud af kontakt med den relativt lille ledflade på skulderbladet. Ledhovedet skrider ofte fortil.
Hvorfor får man ledskred i skulderen?
Ledskreddet opstår som regel spontant i forbindelse med en sportsaktivitet, hvor man tager fra med armen.
Ledskredet opstår ved fald, hvor du tager fra med hånden eller falder direkte på skulderen. Afhængig af hvor voldsom skaden er, kan noget af bruskkanten blive revet af, en såkaldt ledlæbeskade, og noget af knoglekanten kan også risikere at blive revet af. Hvis det sker, kan der opstå en kronisk tilstand, hvor skulderen føles ustabil og smertende. Det kan ske, at skulderen går af led flere gange fremover.
Symptomer
Ved det akutte ledskred i forbindelse med faldet skal man som oftest have hjælp til at sætte skulderen på plads igen. Ledskreddet er forbundet med store smerter indtil skulderen er på plads igen. Efter nogle uger vil skulderen være normal igen.
Især hos yngre personer er der en tilbøjelighed til, at skulderen ved bestemte bevægelser uden et egentligt traume, går helt eller delvist af led. I de tilfælde er det nødvendigt at operere skulderen for at gøre den stabil igen.
Undersøgelse
Ved en klinisk undersøgelse af skulderen og din sygehistorie kan ortopædkirurgen relativ sikker stille diagnosen. Det vil også være nødvendigt med et røntgenbillede, for at sikre at skulderen er uden brud. I nogle tilfælde kan man supplere med en ultralydsskanning eller MR-skanning.
Behandling
I første række vil behandlingen være fysiurgisk træning. Operation vil komme på tale hvis der ikke er bedring i symptomerne efter et par måneder. Operationen vil foregå ambulant med såkaldt kikkertteknik, hvor man genetablerer ledbånd og ledlæbens stabiliserende funktion i skulderen.
Mød vores ortopædkirurger
Vi er et team bestående af speciallæger, sygeplejersker og lægesekretærer.
Vi har alle mange års erfaring inden for de forskellige specialer og vi står klar til at hjælpe dig.